 Οι Αιγυπτιακοί Ναοί δείγματα αστρονομικής σοφίας

21/09/2009


Μπορούν οι διαστάσεις και η τοποθεσία των Αρχαίων Αιγυπτιακών ναών να συμπίπτουν με τα διάφορα αστρονομικά γεγονότα ;

Φαίνεται πως ναι και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του ναού του Καρνάκ, όπου την Πρωτοχρονιά ο ήλιος του χειμερινού ηλιοστασίου έλουσε το κεντρικό ιερό του ναού.

Εξάλλου, τα ιερογλυφικά των ναών αφήνουν υπόνοιες για παρόμοιες αστρονομικές μελέτες κατασκευής τους, με χαρακτηριστικότερη εικόνα εκείνη του φαραώ που με ένα τεντωμένο σκοινί ευθυγραμμίζει το ναό. Οι απεικονίσεις όμως αυτές δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία.

Επιπλέον, οι Belmonte και Mosalam Shaltout από το Αστεροσκοπείο Helwan του Καΐρου βρήκαν ότι όλοι οι ναοί είναι ευθυγραμμισμένοι με σημαντικά αστρονομικά γεγονότα, όπως μια ισημερία, ένα ηλιοστάσιο ή η ανατολή του Σείριου.

Μόνο αν επισκεφθούμε ένα μεγάλο ναό κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ναοί υπήρξαν γνώμονες των ανθρώπων ανά τους αιώνες για την κατασκευή σημαντικών ημερολογίων.

Σχολιασμός: Η απάντηση κρύβεται στα βιβλία του μυστικιστή συγγραφέα R. A. Schwaller de Lubicz, ο οποίος πέρα από μία εξωτερική θέαση των αστρονομικών γνώσεων των αρχαίων Αιγυπτίων, παρατηρεί και την εσωτερική, ψυχική εναρμόνιση του ανθρώπινου εαυτού με τη διαδικασία ανέγερσης των ναών. Οι Αιγυπτιακοί ναοί μας προκαλούν τέτοιο δέος, όχι διότι είναι τεραστίων διαστάσεων αλλά λόγω της αρμονίας τους.

(Μετάφραση & σχολιασμός: Αγγελική Γιαννίτσα, Αλέξανδρος Γιαννακός)

0 comments:

Post a Comment